5 DIY SEO TIPS voor jouw website

Met deze 5 DIY SEO TIPS kan je zelf aan de slag om de vindbaarheid van jouw website te vergoten. De vindbaarheid van jouw website is van belang om meer klanten te genereren. Toch is het belangrijk om in gedachten te houden dat je voor jouw publiek schrijft en niet alleen voor Google. Een goede balans tussen leesbaarheid, zoekwoordgedrag en relevante content is key.

Keep your ‘home’ clean

De homepagina is een van de belangrijkste pagina’s voor Google, omdat dit het gezicht is van jouw website. Om deze vervolgens helemaal vol te zetten met zoektermen om jouw vindbaarheid te vergroten is naar mijn idee iets te enthousiast.

SEO Tip 1: Houd de homepagina overzichtelijk. Gebruik die ruimte om korte en bondige teksten weer te geven die direct leiden naar een call-to-action.

Maak liever deze pagina’s SEO proof:

  • Landingspagina’s
  • Blogartikelen
  • Productteksten
  • Categorieteksten

Landingspagina’s en Blogartikelen

Het aanmaken van verschillende landingspagina’s geeft de mogelijkheid om meer informatie te delen met je doelgroep, zonder dat je deze verwerkt in je homenavigatie. Je kan de landingspagina’s gebruiken met als doel het creëren van conversie, bijvoorbeeld voor een campagne of het downloaden van een whitepaper.

Ben je van plan je landingspagina’s puur voor SEO optimalisatie te gebruiken? Dan raad ik aan om te kijken welke zoektermen je via een landingspagina laat indexeren en welke via een blog (als jouw branche dit toelaat).

Waarom? Omdat je via een blog makkelijker content wegschrijft.
Elk artikel zorgt meestal weer voor inspiratie om een volgend artikel te schrijven. Je vermijdt daarmee ook het risico dat je 1000 landingspagina’s moet aanmaken puur voor Google en daarmee het belang van het schrijven voor je doelgroep uit het oog verliest.

SEO Tip 2: Landingspagina’s kun je verborgen houden in de backhand van je website, maar nog beter is het om ze te linken vanuit de footer van je website.

Het risico van landingspagina’s weergeven in je footer is dat er bij veel links een ‘fat’ footer ontstaat. Om ervoor te zorgen dat je geen ‘fat’ footer krijgt, kun je ervoor kiezen om de landingspagina’s in een snelmenu te verwerken. Het voordeel van het verwerken van landingspagina’s in je footer/ snelmenu is dat Google er vanaf je homepagina kan komen en daarmee voldoe je gelijk aan een belangrijke voorwaarde voor een betere vindbaarheid.

Bloggen maar

Via een blog kan je schrijven waar je doelgroep geïnteresseerd in is.
Je schrijft vanuit een expertise en je kan je zoektermen ruimschoots kwijt. De landingspagina’s gebruik je dan alleen voor de zoektermen waar je wat lastiger een blog post over kan schrijven, zoals een zoekterm waarin je een locatie wilt verwerken “Wijn kopen Amsterdam” bijvoorbeeld.

SEO Tip 3: Gebruik voor elke pagina een eigen zoekterm. Laat deze niet meer op andere pagina’s terugkomen. Google weet anders niet welke pagina getoond moet worden. Wat je wel kan doen is de zoekterm verwerken in een ‘longtailkeyword’.

Gebruik je bijvoorbeeld al de zoekterm ‘Chardonnay’ maak dan gebruik van een specifiekere zoekterm ‘Chardonnay druif’. Hierdoor vermijdt je een onderlinge zoekwoorden concurrentiestrijd op je eigen website.

BlogartikelenLandingspagina’s
▶︎ Zijn geschreven vanuit een perspectief of expertise
▶︎ Zijn gericht op actualiteiten
▶︎ ‘Zakken’ langzaam weg op de pagina
▶︎ Kun je tot in het oneindig schrijven
▶︎ Zijn tijdloos
▶︎ Bevatten specifieke zoektermen
▶︎ Bevatten vooral feitelijke informatie
▶︎ Blijven staan waar ze staan (footer/snelmenu)

Product- en categorieteksten

Heb je een website met producten, categorie en subcategorieën, zoals een webshop? Dan is dat de perfecte manier om jouw vindbaarheid te vergroten. Je krijgt de kans om al voor veel zoektermen binnen jouw website content te schrijven en door te linken naar bijvoorbeeld andere bijpassende producten (UpSelling).

Zo heb je gelijk relevante interne links die de vindbaarheid van jouw website vergroten en bezoekers aanspoort verder te lezen.
Om zoveel mogelijk verschillende pagina’s te krijgen waar je content kwijt kan, kun je je producten onderverdelen in verschillende productgroepen met hun eigen hoofdcategorie en subcategorieën die allemaal hun eigen zoektermen bevatten.

Voorbeeld: Je hebt een hoofdpagina waar je jouw product beschrijft ‘gekleurde kranen’. De zoekterm voor deze pagina is ‘gekleurde kranen’. Deze term laat je meerdere keren terugkomen in de tekst incl. synoniemen. Je beschrijft op deze pagina ook welke verschillende kleuren kranen je verkoopt zoals zwart, goud en koper. Vervolgens geef je deze kleuren een interne link naar een eigen subpagina. Op deze nieuwe ‘subpagina’ kan je dan een tekst van meer dan 300 woorden kwijt waarin je de zoekterm ‘zwarte kranen’ verwerkt.

SEO Tip 4: Houd de zoektermdichtheid in balans. Een percentage 3-5% kan je aanhouden voor het gemak, maar zorg er voor dat je niet spamt. Maak vooral gebruik van vervoegingen en synoniemen van je zoekterm.

Geen zorgen of je je hebt gehouden aan de 3-5% regel. Weet jouw ‘unieke’ bezoeker waar je tekst overgaat? Dan weet Google dat ook. 

Ga voor volume met een lage concurrentie

Het voorbeeld ‘zwarte kranen’ hierboven laat zien hoe je meerdere pagina’s kan aanmaken uit jouw productgroepen om zo de vindbaarheid te vergroten. Wil je snel resultaat zien? Ga dan voor zoektermen met een hoge zoekvolume, maar middel tot lage concurrentie. Met het zoekwoord ‘zwarte kranen’ ga je een zware concurrentiestrijd aan die je niet gemakkelijk wint.

SEO Tip 5: Om toch snel resultaat te zien in Google moet je specifieker zijn en soms zijn dan langere zoektermen ‘longtailkeywords’ een betere investering. Verander bijvoorbeeld ‘zwarte kranen’ voor ‘zwarte Quooker kranen’. Je zoekterm is dan gelijk ook relevanter voor jouw doelgroep en dat wordt weer gewaardeerd door Google.

Snelheid is voor je gebruiker niet alleen voor Google

Wil jij bovenaan in Google komen met jouw website? Dan is het naast deze 5 DIY SEO TIPS belangrijk om eens te kijken naar de laadsnelheid van jouw website en website pagina’s. Deze bevatten vaak onnodige CSS of Java, waar jij misschien niet veel aan kan veranderen. Maar wist je dat de grootte van jouw afbeeldingen meestal de grootste boosdoener zijn?
Lees in deze blogpost hoe je jouw laadsnelheid kan checken en verbeteren.

Wil jij graag je webteksten laten schrijven? Of heb je advies nodig? Dan ben ik graag jouw SEO tekstschrijver. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.


Leave a Reply